Kolkkujärven kuhaistutukset

Kuhaistutukset Kolkkujärveen alkavat antaa jo tulosta. Nergin Kari sai tänä aamuna verkosta jo aikamoisen vonkaleen: mitta oli 65cm ja painoa peräti 3,8 kiloa. Onko muilla mitattuja kuhatuloksia?

3,8kg / 65cm kuha Kolkkujärvestä

Kuhanpoikasia on istutettu järveen jo useampia kertoja, aikaisimmat istutukset ovat jo yli 20 vuoden takaa. Ensimmäiset istutukset tosin eivät onnistuneet, mutta viimeisten kymmenen vuoden aikana tehdyt ilmeisesti ovat tuoneet tulosta. Suuret kiitokset kuhakannan elpymisestä kuuluvat järven mökkiläisporukalle, joka on pilkki- ja uistelukilpailuilla sekä muilla keräysvaroilla tehneet usempaankin kertaan kuhaistutuksia Kolkkujärveen. Erityiset kiitokset Törmälehdon Erkille, joka on ollut tuon toiminnan priimus moottori. Myös Puralan Osakaskunta on tehnyt useita merkittäviä kuha- ja siikaistutuksia Kolkkujärveen.

PS. Ja Karille kiitokset kuhasta! Jostakin syystä kuha on nyt fileoituna Mökinahon pakkasessa joulua odotellen.

2 thoughts on “Kolkkujärven kuhaistutukset

 1. Kyllä vain on hieno Karin pyytämä kuha. En ole ennen yhtä isoa nähnytkään. Terveiset pyytäjälle!

  Tykkää

 2. Kari kaiveli Puralan Sepon arkistoista Puralan Osakaskunnan tekemiä poikasistutuksia. Kuhan istutukset on aloitettu Kolkkuun vuonna 1988, jolloin istutettiin Kankaisen Taiton poikaskasvattamosta tuotuja kuhanpoikasia 2000 kpl. Näistä istutuksista kasvaneet kuhat ovat jo kookkaita; Karikin kertoo saaneensa näistä istutuksista peräisin olevan 6,5 kiloisen kuhan verkostaan pari vuotta sitten (juttu ko. kuhasta oli vanhoilla Kolkun kotisivuilla). Kesäuistelijat ovat samoin saaneet uistelemalla yli 6 kiloisia kuhia, jotka ovat peräisin noista vanhoista istutuksista.

  Tuo yläpuolen kuvassa oleva 3,8 kiloinen on todennäköisesti peräisin Törmälehdon Erkin junailemasta istutuksesta vuonna 2010. Tuolloin keräykseen osallistui kaikkiaan 34 yksityishenkilöä ja yhdessä Säkkärämäen Osakaskunnan kanssa istutuksiin saatiin kasaan 3200 euroa. Rahat riittivät 13500 kuhanpoikaseen ja samalla istututettiin lopuilla rahoilla muutamia satoja puolikiloisia järvitaimenia Kolkkuun.

  Kuhien ja järvitaimenien lisäksi ovat Puralan ja Säkkärämäen Osakaskunnat istuttaneet Kolkkujärveen myös siikoja ja järviharjusta. Järvitaimenia saivat kalastajat verkoista muutama vuosi sitten, mutta viimevuosina taimenia ei ole paljon näkynyt, siikoja kylläkin.

  Kuha saavuttaa sukukypsyyden noin 6 vuoden iässä ja kutu ei tahdo hyvissäkään kuhavesissä läheskään joka vuosi onnistua. Kari kertoo kuitenkin nähneensä viime aikoina verkkoja nostaessaan irrallisia 20-30 senttisiä kuhanpoikasia, joten Kolkkujärven omakin kutupoikasten tuotanto on lähtenyt käyntiin. Hyvältä siis näyttää.

  Tykkää

Lisää viesti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s