Huikarin puutarhalla kesäkukat jo täydessä kasvuvauhdissa

Teksti ja kuvat Leena Huikari, 12.3.2010

Pvy:n uudelta sihteeriltä on pyydetty kirjallisia tuotoksia, joten päätin yrittää kertoa vähän mitä puutarhalle kuuluu tähän aikaan vuodesta.

Huolimatta siitä, että ulkona tuiskuaa lunta ja asteet ovat miinuksen puolella, niin kasvihuoneessa tuntuu, että kevät jo koittaa ja puutarhurin täytyy kiristää tahtia, että ennättää saada kaiken valmiiksi ennen kesäkuun alkua…

Aurinkoisella ilmalla kohoaa lämpö helposti 20 asteeseen jo tähän aikaan vuodesta. Mutta kun ovesta tai luukun raosta vähän puhaltaa tuuli niin johan loppuu paniikki – eihän tässä vielä ole mitään kiirettä, maaliskuukaan ei ole vielä edes puolivälissä. Onneksi, sillä vielä on aikaa toteuttaa puutarhurin pääkopassa syntyneitä ideoita ja aikataulussa on pysyttävä!

Paljon on vielä ruukutettavaakin, pelargoniat saapuvat vasta parin viikon kuluttua ja samettiruusun sekä petunioiden siemenet ovat vielä pussissa. Osa huoneista on vielä kylmillään, mutta niissä, missä on jo kasveja kasvussa, ei varsinaisia kukkia ole näkyvissäkään – kaikki on pientä ja vihreää. Juurtumis- ja kasvuvauhti on hurjaa tähän aikaan vuodesta, eikä mene kauan kun kukkia alkaa tulla esiin ja puutarhuri rientää saksien kanssa leikkaamassa liian innokasta kasvua.

Lumikinokset painavat muoveja huoneiden sivustoilta, mutta onneksi katolta valuu lumet helposti pois, eikä paina huoneita kasaan ylhäältäpäin. Lumien sulamista saa tänä keväänä odotella pitkään, että saa orvokit ulos, pois muiden kukkien tieltä, mutta jospa sekin aika vielä koittaa…

Orvokit ovatkin jo hyvässä kasvussa. Kylvöksiä on tehty mm. neilikoista, daalioista ja lobelioista, joiden ruukutus menee kuun vaihteeseen ja huhtikuun puolelle. Amppeleita on tehty petunioista, ruusubegonioista, karjalanneidoista ym. ja niiden teko jatkuu vielä. Tulossa on useamman lajin yhdistelmiä ja ihan puhtaasti yhdestä lajikkeesta tehtyjä ja eri kokoisia amppeleita.

Pääsiäinen on seuraava myyntietappi, johon on valmistauduttu syksyllä istuttamalla narsisseja ruukkuihin ja leikkonarsisseja turvelaatikoihin. Ja nyt on se hetki, että kellarin ovet avataan ja laatikot kannetaan kasvihuoneeseen, jotta kukat ehtivät avautua pääsiäiseen mennessä – se onkin jo 3 viikon kuluttua. Narsissit menevät pääasiassa kukkakauppoihin, joista asiakkaat saavat ne pääsiäis-koristeluihinsa, ruukkunarsissin myynti on jo alkanut.

Työtahti vaan kiihtyy, kun päästään pidemmälle kevääseen. Silloin tarvitaan jo lisätyövoimaa, että saadaan jotain myyntikuntoon, kun sen aika koittaa!! Puutarhurilta vaaditaan pitkää pinnaa ja luottamusta siihen, että kyllä se kesäkin vielä koittaa!

Tellu, 12.3.2010

Mukava juttu talven ja lumien keskelle, kiitokset siitä! Niin se kevät taas koittaa, lumet sulaa ja kohta ollaan kesässä. Tulee mieleen kesä, kuin Tikkalan Tiinan kanssa oltiin vähän aikaa siellä puutarhalla töissä – varmaan 30 vuotta sitten. Aisti- ja tunnemuisti ovat aika metka juttu. Melkein tuntee vieläkin sen kostean, lämpimän ilman ja kasvihuoneen hajun.

Lisää viesti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s