Rahan valtaa vastaan

Mehtäpena, 28.9.2010

Äskettäin tuli TV:stä mielenkiintoinen ohjelma RAHAN MIELIVALTA. Amerikassa oli tutkittu rahamarkkinoita, että miten ne oikein pelaa, ja miten ne vaikuttaa ihmisissä. Jenkit olivat löytäneet aivoista ihan oman raha-aivonystyrän joka kuulemma aktivoituu aina kun on kyse rahasta sen tienaamisesta tai hävittämisestä. Tämä nystyrä kuulemma sijaitsee samassa aivo-osastossa jossa tapahtuu aktivoitumista kun on kysymys vaikkapa ruuasta, seksistä, alkoholista, huumeista, tai muista nautintoaineista. Jo tätä taustaa vasten on ymmärrettävää että aika vahvasta tekijästä on kysymys, kun rahan vallasta puhutaan.

Aika usein, ja enimmäkseen paheksuvaan sävyyn puhumme rahan vallasta. Raha ratkaisee sanomme me ja puistamme päätä. Kun sellun menekki laskee ja metsäyhtiö lopettaa tehtaan ja sanoo väen irti niin kysymys on tietenkin yksinomaan rahasta. Kun mummo saa mielestämme huonoa hoitoa palvelutalossa syyllinen on raha. Kun hoitoalalle ei saada tarpeeksi opiskelijoita on tietenkin kysymys rahasta. Raha ratkaisee kun seurakuntaan pitäisi palkata lapsi ja nuorisotyöntekijä. Kun jääkiekkoilija pyrkii keinolla millä hyvänsä NHL:n siinä vasta kysymys on rahasta. Raha on päätekijä kyläkaupan kuolemiseen ja kylien kuihtumiseen johtavassa prosessissa, samoin kuin tietysti suurien hehtaarien kokoisten kauppakeskusten rakentamisessa. Kuntaliitoksissakin on kuulemma pohjimmiltaan kyse rahasta. Puhumattakaan politiikasta jossa sielläkin raha taitaa olla aika vahva tekijä. Esimerkkejä löytyisi kyllä enemmänkin.

Miten tätä inhottavaa rahan mielivaltaa sitten voisi vastustaa. Pitäisikö alkaa sättiä rahaa aina ja joka tilanteessa yhtä innokkaasti kuin oppositio sättii hallitusta. Tai laittaisiko pystyyn mielenosoituksen. Tekisi suuren banderollin johon tekstaisi kissankokoisin kirjaimin ALAS RAHAN VALTA! Entä jos suuntaisi torille iso adressilehtiö ja nippu kyniä mukanaan ja alkaisi kerätä nimiä rahanvallan vastaiseen adressiin. Varmaan saisi piankin kymmenentuhatta nimeä. Kyllähän nyt jokainen tämmöiseen nimensä rustaisi.

Ei mitään tulosta veikkaan minä. Hukkaan meni koko intoilu. Luulenpa että raha ei tippaakaan hätkähdä moisia yrityksiä, eikä tunne valtaansa uhatuksi. Jatkaa vain toimiaan samaan vanhaan malliin. Tosin olen joskus kuullut sanottavan että raha pakenee. Mutta ei se pakene puheita eikä juttuja. Pakenee vain sinne missä on parempi tuotto. Jos korot on alhaalla pakenee osakkeisiin tai sitten päinvastoin. Taitaa tosin joskus paeta holtittoman ja liian paljon tavaraa hamuavan käyttäjän hyppysistä ehjempiin taskuihin.

Kylläpä on vakava tilanne. Keinot on vähissä toteaa pohtijakin. Onko enää mitään tehtävissä vai onko peli lopullisesti menetetty. Ei nyt vielä heitetä kirvestä kaivoon. Ehkä sentään löytyisi joku tapa jolla rahan valtaa voisi edes jossain määrin nujertaa. Eräs malli voi toimia ja jopa vaikuttaa. Tässä mallissa pitää itse kunkin ruveta taisteluun rahan valtaa vastaan omalla kohdallaan. Salli nyt minun toimia konsulttina, teen sen ihan ilmaiseksi. En lähetä laskua. Pistän tähän aluksi vaikkapa 7 kohdan ohjelman jolla voit lähteä alkuun. Ohjelma on viitteellinen ja sitä voit vapaasti soveltaa tilanteesi mukaan.

1. Olet yleensä laittanut nälkäpäivän lippaaseen 5 euroa. Pistä nyt 50. Siinä ei rahan valta vielä paljon heikkene mutta saa se muistutuksen. Tukkapöllyn niin kuin veljekset aikoinaan lukkarin koulussa.

2. Jos tapanasi on käydä kirkossa pistä kolehtihaaviin euron sijasta 10 euroa. Ei paljon tunnu mutta jos käyt tiuhaan kirkossa ja aina laitat saman summan niin kyllä se vähän rahan valtaa laimentaa sekin.

3. Jos se mummo edelleenkin saa huonoa hoitoa, rupea käymään usein hänen luonaan. Kävelytä ja syötä, mutta elä arvostele ja juoksuta hoitajia. Jos et itse voi hoitaa tätä , kilauta johonkin järjestöön esim. 4h niillä voisi olla nuoria jotka pientä korvausta vastaan kävisivät muorin luona.

4. Älä ihan aina kalastele halvimpia tarjouksia ja viimeisen päivän tuotteita. Osta joskus sika-nauta jauhelihan sijaan sisäfilettä. Sekin vähän kurittaa rahan valtaa

5. Älä aina vaadi kaikkia ilmaiseksi. Jos kolottaa käy hierojalla. Kampaajat, kosmetologit, kylpylät ovat hyviä paikkoja rahan vallan kurittamiseen, lisäksi niin rentouttavaakin. Sanonpa varovasti että pieni ulkomaanmatka voisi toimia samaan tapaan.

6. Nyt neuvon miten huijaat rahan valtaa ensi vaalien aikaan. Katso itsellesi ehdokas jolla on kaikkein pienimmät mainokset. Jos löytyisi semmoinen jolla olisi vain 50mm kuva (yhdellä palstalla) niin valitse tämä. Varsinkin, jos olet kovin syvästi paheksunut nykyistä poliittista meininkiä niin tällä tavoin voit varmistua ettei ehdokkaasi nyt ainakaan kymmeniä tuhansia euroja ole vaalitukea saanut. Tämä on kovan luokan isku rahan vallalle. Jos olisi paljon tällä tavoin käyttäytyviä äänestäjiä, niin rahan valta jo varmasti kutsuisi esikuntansa koolle kriisikokoukseen niin syvästi se sitä järkyttäisi.

7. Saattaa olla että sinulla kaiken tämän jälkeenkin on jotain jäljellä ja havittelet ryhtyä sijoittajaksi. Mikäpä siinä. Mutta sijoittele iloisesti äläkä murjota jos tulee takkiin. Jos Nokia tuntuu sinulta kuitenkin kaikkein varmimmalta sijoitukselta, niin laita nyt jotain suurempiriskisiinkin osakkeisiin. Esim. Talvivaaraan, se on analyytikkojen mielestä yksi kaikkein riskialttiimmista papereista. Jos sitten tulee romahdus tuleepahan testattua minkä verran rahan valta vielä tuntuu kohdallasi.

Näilläkään keinoilla ei rahan valtaa kokonaan nujerreta. Se saa kyllä vähän iskuja mutta mukana kulkee edelleen. Ainakaan minä en ole vielä tavannut kulkijaa joka olisi ihan kokonaan rahan vallasta vapautunut. Tosin kerran jo luulin sellaisen löytäneeni. Keskustelin pitkään erään ”saman suunnan veljen” kanssa ja mistäpä muusta kuin rahasta. Siinä istuimme veljen aistikkaassa olohuoneessa samettisohvalla pitkään. Hän minua kovin opasti kaikista rahan vallan vaaroista ja koukeroista. Todisti kuinka hyvä on ei ole sidoksissa mammonaan. Kunhan on elatus ja vaatteet tyytykäämme tähän hän siteerasi isoa kirjaa. On niin vapaa ja helppo hengittää kun ei tarvitse tyhjänpäiväisiä raha- asioita murehtia. Minä kuuntelin ja totesin että totta joka sana. Samalla tunsin vähän vihlaisua tuolla sydän alassa. Kun ei ollut tullut ihan tuon opin mukaan elettyä. Siitä sitten ystävinä erosimme mutta ei aikaakaan kun tapasin hänet uudelleen. Jo kaukaa havainnoin että hän ei oikein ollut entisensä. Ilme kertoi että nyt oli joku ongelma. Olikohan perheessä sattunut sairautta tai jotain muuta ikävää. Pian syy kuitenkin selvisi. Oli käynyt niin kuin kukaan meistä ei toivo. Hän oli saanut muutaman satasen veromätkyt.

Niin että siitä vaan kaikki joukolla RAHAN VALTAA VASTUSTAMAAN!

Lisää viesti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s