Viitasaaren kylien valokuituverkon rakentaminen alkaa

Jukka, 28.8.2010

Haja-asutusalueiden valokuituverkon rakentaminen alkaa lähiaikoina EU:n, Suomen Valtion, kuntien, operaattorin ja verkkoon liittyvien talouksien rahoituksella. Hanketta hallinnoi Keski-Suomen liitto, joka järjesti tiedotustilaisuuden 28.8.2010 Viitasaaren kaupungintalolla.

Hankkeen toteuttajaa haettiin tarjouskilpailulla, joka päättyi nyt kesällä. Tarjouksia tuli vain yksi: Verkko-osuuskunta Kuuskaista Pohjanmaalta ilmoittautui halukkaaksi rakentamaan valokuituverkon Keski-Suomen haja-asutusalueille. Homma ei siis kiinnostanut TeliaSoneraa, Elisaa ym isoja operaattoreita.

Verkko-osuuskunta Kuuskaistan omistavat liittymien omistajat ja mukana ovat myös Alavuden, Kuortaneen, Lehtimäen, Soinin, Töysän ja Ähtärin kunnat. Osuuskunta toimii pääasiassa haja-asutusalueilla ja on nyt siis laajenemassa myös Keski-Suomen alueelle. Kuuskaista tarjoaa asiakkailleen Internet-yhteyksiä 10 Mbit ja 100 Mbit nopeudella. Avoimen valokuituyhteyden päälle on asiakkaalla mahdollisuus käyttää eri palveluntarjoajien puhelinpalveluja, tv-palveluja, sähköpostia, tietoturvapalveluja ja muita sähköisesti saatavissa olevia palveluja, mutta Kuuskaista tarjoaa myös itse näitä palveluja.

Keski-Suomen liitto tekee omalta osaltaan päätöksen hankkeen toteuttamisesta 29.9. Sen jälkeen hanke etenee siten, että kukin kunta tekee omat rahoituspäätöksensä; esimerkiksi Viitasaaren kaupungin rahoitusosuus on 22% Viitasaaren haja-asutusalueen verkon rakentamiskuluista. Näillä näkymin verkon rakentaminen alkaisi sitten ensi keväänä ja koko verkko olisi rakennettu 3 vuoden päästä. Rakentamisaikataulun eri kylille ja alueille ratkaisevat kunkin alueen kunnat. Kunnat keräävät listat liittyjistä ja tekevät liittymissopimukset. Etusijalla rakentamisessa ovat ilmeisesti ne kylät, joilta lankaverkko on poistunut/poistumassa tai tuhoutunut viimeisissä myrskyissä. Toki myös kylien oma aktiivisuus vaikuttaa rakentamisaikatauluun: kylät, joilla liittyjät ovat heti selvillä, pääsevät nopeammin rakennettaviksi.

Paljonko lysti sitten maksaa?

Kuuskaista on sitoutunut tuomaan valokuituverkon kaikkiin talouksiin samaan hintaan riippumatta siitä, kuinka kaukana runkoverkosta talous sijaitsee. Asiakastaloudelta perittävä liittymismaksu on 1100 euroa (alv 0%). Sillä hintaa valokuitukaapeli tulee siis huusholliin sisälle saakka. Tarjous koskee paitsi vakinaisia asuntoja, myös kesämökkejä. Samaan hintaan liittymä tulee siis Kolkun rantaan tai Kolkkujärven taaksekin. Näin ainakin nykytietojen valossa.

Verkkomaksu on sitten 36-37 euroa/kk, jonka päälle tulee vielä maksu eri palveluista. Esimerkiksi 10 Mbit laajakaista näyttäisi Kuuskaistalla maksavan 12 euroa/kk, joten koko laajakaistapalvelun hinta verkkomaksuineen olisi 48 euroa/kk. 100 Mbit irtoaisi 58 eurolla/kk.

Näillä ehdoilla olisi siis mahdollista liittyä valokuituverkkoon nyt. Myöhemmin lysti maksaa varmasti enemmän, koska hanketukia ei tämän jälkeen liittymiseen saa. Selvää on, että jos kylällä on vain muutama liittyjä niin verkkoa ei sinne rakenneta. Nyt olisikin tärkeää, että saataisiin Kolkun kylältä heti mahdollisimman monta liittyjää jo lähimmän kuukauden aikana. Tällä varmistettaisiin se, että verkko tännekin rakennetaan ja että päästäisiin ensimmäisten joukossa rakennusaikatauluun. Ilmoittautumisia voitaisiin tehdä jo tässä vaiheessa Pentille tai Jukalle. Näin saataisiin kuva liittyjien määrästä hyvissä ajoin ja saataisiin oman kylän ”paketti” kasaan nopeasti. Sitovat ilmoittautumiset Viitasaaren kaupunkiin tehtäisiin sitten heti, kun se on mahdollista.

Laittakaapa kommentteja valokuituverkosta, hinnoista ym.

Pentti, 29.8.2010

Hinta tietysti tuntuu yhtäkkiä kalliilta mutta on toisaalta selvästi halvempi kuin aikaisemmissa informaatiotilaisuuksissa on annettu ymmärtää, Mielestäni hintaa on suhteutettava siihen että valokuidun kapasiteetti takaa vuosiksi kenties vuosikymmeniksi mahdollisuuden olla mukana informaatiokehityksessä. Vaikka itsellä on mahdollisuus käyttää kohtuunopeaa nettiä täällä taajamaalueella eikä liittyminen näin olisi laisinkaan välttämätöntä olen ilman muuta liittymässä jo siitäkin syystä että kiinteistön arvo takuulla nousee ios se on valokuidun päässä siihen verrattuna että olisi ilman sitä.

Kylän kannalta olisi tosi valitettavaa jos liittyjiä olisi niin vähän että koko kylä uhkaisi jäädä tässä vaiheessa valokuidun ulkopuolelle. Silloin ei juuri olisi toivoa paluumuuttajista sen enempää kuin yritystoiminnan viriämisestäkään. Kolkun kylä on maineessa että täällä on tavallista enemmän yritystoimintaa. En tiedä kuinka hyvin tämä pitää paikkansa. Mutta pienikin yritystoiminta vaikkapa vain klapikauppa tarvitsee ehdottomasti toimivat nettiyhteydet.

Vielä tuosta hinnasta. Jos liittymän investoinnin jakaisi vaikkapa vain 15 vuodelle se olisi 73 euroa vuosi. Tuolla hinnalla ei saa tilattua juuri mitään sanoma, tai aikakauslehteä. Mieluummin kyllä itse jättäisin jonkun lehden jopa seudun tilaamatta kuin jäisin paitsi kunnon nettiyhteyttä.Sitäpaitsi netin välityksellä pystyy kyllä lukemaan useampia lehtiä ja seuraamaan uutistapahtumia tosi monipuolisestireaaliajassa. 100 megan yhteys riittänee vaikka mihin. Esim liikkuvan kuvan lähettämiseen ja vastaanottamiseen.

Eiköhän pidetä Kolkku kartalla tässäkin asiassa.

Jukka, 7.9.2010

Eipä meinaa keskustelu tästä valokuitukaapelista lähteä oikein käyntiin. Tässäpä muutama ajatus pohjaksi kannanotoille:

1. Valokuituverkko on täällä syrjässä tehokkain ja varmin yhteysväline. Langattomat toki paranevat koko ajan, mutta 100 Megan tasoon ne täällä tuskin koskaan pääsevät.

2. Valokuituverkko palvelee muutakin kuin nettiyhteyttä; jatkossa sen kautta on käytössä myös TV-, elokuva- ym. tarjontaa.

3. Liittymän hinta on tuo 1100 euroa. Sen voisi Pentin tapaan rahoittaa vaikkapa luopumalla muutamasta lehdestä – maailmanmenoa voi vallan hyvin seurata jo netistä. Ehkä Viitasaaren Seutu olisi ainoa, joka kannattaa tilata paperisena. Ja yksi tapa olisi vaikkapa luopua Malporosta: aski päivässä tekee varmasti tonnin joka vuosi.

4. Sellaiselle, joka ammatikseen tarvitsee täällä nettiyhteyttä, ei langaton verkko ole edes vaihtoehto. Lähetettävien ja vastaanotettavien tiedostojen koko on jo nykypäivänä niin suuri, että langaton verkko ei niitä selvitä – ja tiedostojen koko vain kasvaa koko ajan.

5. Olen vuoden mittaan haastatellut muutamaa valokuituliittymän hankkinutta. Ovat olleet erittäin tyytyväisiä. Eivät vaihtaisi langattomaan, vaikka ovat sellaisilla alueilla, että siellä langattomatkin toimivat.

Näillä perusteilla olen hankkimassa ehdottomasti valokuituliittymän.

PS. Jos jollakulla olisi tietoa langattomien verkkojen tulevasta kehityksestä, niin siitä voisi kirjoittaa vaikka tälle kommenttipalstalle.

Antti, 18.9.2010

Toki langattomat verkot tulevat kehittymään radikaalisti tulevaisuudessa. Nopeudet kasvavat, tekniikka halpenee, sekä verkon kattavuus ja luotettavuus paranee. Kyse ei ole tälläkään hetkellä tekniikasta, vaan kustannuksista. Millä suunnitelmilla, aikatauluilla ja kattavuudella langattomia verkkoja rakennetaan. Valitettavasti haja-asutusseuduille tekniikka tulee saataville viiveellä, ja siellä taloudet joutuvat maksamaan nettiliittymistä tulevaisuudessakin enemmän kuin taajamissa.

Lisäksi, nyt kun tämä @450-verkon kattavuus on saatu parannettua suunnitellulle tasolle, uskon että valtion, EU:n ja liittymiä tarjoavien yritysten intressit langattomien verkkojen jatkokehittämiselle haja-asutusalueilla laitetaan jäihin hetkeksi. Periaatteessa jokaiseen talouteen on nyt saatavilla 1Mbs-liittymä, joka hankkeen takana tarkoituksena olikin. Totuus ikävä kyllä on että verkon kattavuus ei ole 100% talouksista, puhumattakaan yhteyksien 100% luotettavuudesta. Saattaa kestää pitkäänkin että tähän saadaan merkittävää parannusta.

Valokuidun ainoa ongelma on että nopeuden kasvattaminen ylöspäin tuosta 100Mbs/talous -nopeusluokasta vaatii lisää kuituja maahan. En tiedä varautuuko Kuuskaista tähän laittamalla nipun ylimääräisiä kuituja valmiiksi tuonne putkeen tulevaisuuden varalle, mahdollisesti. Valokuidun etuja puolestaan ovat toiminnan luotettavuus ja yhteyden laatu (esim. nopeus ei vaihtele säätilan mukaan). Ainakin itselle nuo ominaisuudet ovat jopa tärkeämpiä kuin itse yhteyden nopeus.

Ja tuo 100Mbs/talous -nopeusluokka riittää pitkälle tulevaisuuteen. Tuolla kaistalla voi esim. katsoa/tallentaa useita yhtäaikaisia television teräväpiirtokanavia, tai suoratoistaa teräväpiirtoelokuvia suoraan netistä televisioon… kunhan nuo tulevat tulevaisuudessa saataville. Skypellä voi olla puhelinyhteys auki vaikka jatkuvasti ja useampiin kavereihin yhtäaikaisesti, eikä maksa euroakaan. Ja vielä jäisi rutkasti kaistaa perusnettisurffailuun. Kaikki yhtäaikaisesti. 10 Mbs -yhteyskin riittää erinomaisesti perinteisten elokuvien suoratoistoon netistä, perussurffailuun ja Skype-puheluille. Yhtäaikaisesti.

Eli suosittelisin ehdottomasti valokuituun liittymistä. Suolainenhan se on tuo liittymähinta, mutta näkisin että kyseessä on erittäin järkevä sijoitus. Tällä hetkellä suosittelisin ehdottomasti ”vain” tuota 10Mbs nopeutta, hyvin harvalla on vielä oikeasti tarvetta 100Mbs nopeuteen näinä päivinä. Minullekin riittää 10Mbs nettiyhteys erinomaisesti, vaikka netin tehokäyttäjä olenkin.

Kannattaa ehdottomasti vaatia Kuuskaistailta että on mahdollista nostaa tuo yhteysnopeus jokaisessa taloudessa tuohon 100Mbs nopeusluokkaan tulevaisuudessa! Muuten saattavat laskea tarvittavan kuitumäärän alakanttiin (esim. oletuksella että vain 25% talouksista valitsevat 100Mbs-liittymän). Kannattaa myös selvittää onko mahdollista laajentaa yli tuon 100Mbs/talous tulevaisuudessa.

Lisää viesti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s