Jos meitä olisi vain sata

Lottovoittaja, 18.12.2010

Veronpalautukseni eivät riitä mihinkään. Teinit ovat jättäneet huoneensa siivoamatta. Pomo on epäoikeudenmukainen. Naapuri leveilee uudella autollaan, meidän romu seisoo pajalla. En kestä tätä pimeyttä ja kylmyyttä. Puoliso pihtaa eikä koira opi tavoille. Happi loppuu ja pierettää, mä en ala.

Sain pari viikkoa sitten ystävältäni sähköpostitse kiertokirjeen, joka sisältää laskelmia ihmiskunnan suhteellisesta tilasta. Vaikeuksien, ongelmien ja armottomien olosuhteiden keskellä voivotteleville suomalaisille tekisi hyvää oivaltaa, että olemme sittenkin saaneet syntyessämme lottovoiton.

Yksinkertainen laskelma osoittaa, että jos meitä olisi maailmassa sata ihmistä, eurooppalaisia olisi 21 henkeä, pohjois- ja eteläamerikkalaisia 14, aasialaisia 57 ja afrikkalaisia kahdeksan. Vaaleaihoisia ja kristittyjä olisi 30. Naisia porukkaan kuuluisi 52 ja miehiä 48. Toistaiseksi kaikki kuulostaa aika tutulta, eikö vain?

Entä omaisuuden jakautuminen? Kuusi ihmistä omistaa 59 prosenttia maailman rikkauksista ja he ovat kaikki amerikkalaisia. Inhimillisissä olosuhteissa asuu ainoastaan 20 henkeä. Lähes puolet porukasta kärsii aliravitsemuksesta. Vain kahdeksalla on pankkitili ja rahaa kukkarossa. Jos jääkaapissasi on ruokaa, omistat vaatteesi, sinulla on katto pään päällä ja sänky, jossa nukkua, kuulut 25 onnellisen joukkoon. Ehkä puhun sinusta?

Narina, tyytymättömyys ja epätoivo asettuvat laskelman ymmärtävälle perusteettomaan yhteyteen. Kokemus ja tulkinta omasta tilasta on tietysti aina subjektiivinen ja tunteen tasolla totta. Kuulut kaikesta huolimatta niiden harvojen joukkoon, jotka saivat onnenpotkun jo syntyessään.

Saamani kiertokirje kehottaa tekemään työtä kuin et koskaan tarvitsisi rahaa. Se neuvoo rakastamaan kuin kukaan ei olisi koskaan loukannut sinua. Tanssi kuin kukaan ei katsoisi. Laula kuin kukaan ei kuulisi. Elä kuin asuisit paratiisissa. Tätä lukiessasi yksi sadan hengen porukasta kuolee ja kaksi uutta ihmistä syntyy.

Hengitetään yhdessä – ilosta ja onnesta.

-Tom Lundberg

Toinen lottovoittaja, 18.12.2010

Hieno kirjoitus! Ehkäpä voisi ajatella itseään jopa lottomiljonääriksi, jos itsellä on kaiken lisäksi läheisiä ihmisiä, jotka rakastavat minua ja minä heitä. Onnellista Joulua kaikille lukijoille!

Lisää viesti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s