Kummisuutari muistelee lokakuita

Kummisuutari, 10.10.2014

Tänään liputetaan, koska 180 vuotta sitten syntyi kansalliskirjailijamme, joka myöhemmin on tunnettu nimellä Aleksis Kivi.

Musikkana muistan ihmetelleeni mikä on Akivi tai Akiven. Kansalliskulttuurin sävyttämässä kodissani oli nimittäin seinällä sellainen pyöreä muotoon valettu kipsitaulu, johon oli maalattu mökki ja teksti ”A.Kiven mökki”. Ja vuosien saatossa oli siitä tuo piste kulunut pois…

Lokakuun kymmenentenä on syntynyt toki muitakin kansallisia periaatteen miehiä, mm. 1970-luvun aatetoverit Esko-Juhani Tennilä ja Björn ”Nalle” Wahlroos. Joku voi toki pitää Nallea vähemmän periatteellisena, jopa revisionistina, eikä niin kovin kansallisenakaan kun muutti veropakolaiseksi Ruotsiin.

Mutta liputettiin myös 60 vuotta sitten, kun Peipon Miinan kuopuspojalle Paulille syntyi pellavapäinen poika – periatteen miehiä hänkin. Ja elävästi olen muistavinani kun tasan 50 vuotta sitten Jarin 10-vuotispäivänä avattiin Tokion kesäolympialaiset.

Myöhemmin lokakuun kymmenennestä tehtiin myös suomalaisen kirjallisuuden päivä. Siitäkö lie saanut lukukipinän myös peippolainen, kylän ahkerin kirjastoauton käyttäjä jo 1970-luvulta lähtien. Siis lukumiehiä. Ja rohkea sellainen kun on syrjäselkosilla julkisesti uskaltautunut lukemaan muutakin kuin Maaseudun Tulevaisuutta.

Muistuupa vielä mieleeni vuoden 2008 tarinapalstalta huoli puun hintakehityksestä Nestori Miikkulaisen sävelin. Peipon metsien teräinen vilja tuulessa humistessaan on tuskin vieläkään itse oppinut ymmärtämään puumarkkinoiden lainalaisuuksia, mutta riimittelynä tämä riemastuttaa vieläkin:

”Kantohintoja moittii vain Jääskeläinen – hyvin ymmärtää kai puut sen?”

Hyvää syntymäpäivää ja pilkettä silmäkulmaan 60-vuotiaalle Peipon Konstalle.

Lisää viesti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s