Kallis, olematon tuote

Matti, 22.1.2007

Löytyipä ”arkistosta” kirje jossa kerrottiin kalliista, olemattomasta tuotteesta.

Kirjoitan aiheesta muutaman rivin siinä toivossa, että saataisiin aiheesta lisää tietoa, kertomuksia omakohtaisista kokemuksista tai perimätietoa noin viidenkymmenen vuoden takaa.

Löytämäni kirje koski sähkön laatua. Sähkön laatu ei varmaankaan ollut likimainkaan sillä tasolla, mitä nykypäivän kuluttajat vaativat.

Hiekkapuron muuntopiiriläiset liittyivät Keski-Suomen Valon asiakkaiksi ilmeisesti vuonna 1950. Sähkön saaminen talouksiin kesti varmaankin muutaman vuoden. Kun sitten kulutus kasvoi mm. viljankuivurin, puimurin pyörittämisen tms. enemmän tehoa vaativan laitteen käytön johdosta, virtaa ei riittänytkään sähköhellaan, radioon tai koululaisten läksyjen teon valaisemiseen. Taisi olla kaasuhellakauppiaiden kulta-aikaa?

Asiasta reklamoitiin usein, jopa kirjeellä Keski-Suomen Valon hallintoneuvostolle. Kirje lähetettiin (?) 8 päivänä syyskuuta vuonna 1967. Siinä vaadittiin asian pikaista korjausta. Jollei korjausta saada, aiottiin pyytää ulkopuolinen asiantuntija mittaamaan, sekä antamaan lausunnon ”enempiä toimenpiteitä varten. Allekirjoittaneina olivat seuraavat henkilöt:

Veikko Pasanen, Artturi Pulkkinen, Juho Paananen, Arvi Paananen, Kalle Huikari, Sylvi Paananen, Tauno Kankainen, Matti Puranen, Viljo Jääskeläinen, Aatami Paananen, Eino Jääskeläinen, sekä Kerttu Jääskeläinen.

Kirjoitelkaa aiheesta!

mehtäpena, 25.1.2007

Lähinnä kai oli kysymys muuntajien tehosta. Onko tiedossa auttoiko tuo kyseinen vetoomus silloin 1967

Aiemmin silloin kun vielä asuin täällä vakituisesti virran heikkous tuli esille puintiaikaan, Varsinkin jos oli taitamaton syöttäjä puimakoneeseen se tuntui koko muuntopiirissä. Jos päästi menemään isomman tukon sulakkeet paloivat heti. Ei ollut puhettakaan jatkaa puintia illalla lypsyaikaan koska lypsykoneelle ei virtaa riittänyt. Tänään taitaa varsinaisees maataloudessa käytettävän säkön tarve olla vähäisempi paitsi tietysti Mökinaholla ja Kekkosessa jossa kyllä näyttää navetassa lähes kaikki toimivan sähköllä. Kovin suuria tehon lisäyksiä ei taida kestää nämä nykyisetkään linjat.

JussiP, 26.1.2007

Kyllä ainakin Sipukassa huomasi 60-luvulla valojen himmenemisestä ja televisiokuvan pyörimisestä milloin Lehtolassa pistettiin jauhomylly tai lypsykone päälle. Taisipa joku venkula huomata senkin, kun Kerttu pisti kahvipannun sähköhellalle ja osasi tälläytyä parahiksi kyläilemään… Senaikaisten isojen sähkömoottoreiden käynnistys vaati myös hieman tietotaitoa ja vaiheistusta (manuaalinen tähtikolmiokäynnistys), ettei polttanut moottoria eikä sulakkeita. Varsinkin kun verkkojännite oli vähän sinnepäin ja riippui suuresti naapurien ajoituksista.

Ukkonenkin taisi tehdä enemmän tuhojaan sähkölinjojen päätepisteissä. Olihan se joskus pauketta, kun mittaritaulusta iski tulta ja lensipä joskus posliinisen jakorasian kansikin lattialle salaman ja tulenlieskojen saattelemana. Kuusen juuriko lie räjähtänyt kerran, kun salaman iskun voimasta ilmestyi kohtuullisen kokoinen ojanpotero Lehtolan metän reunaan. Vai millähän konstin se muuten sai sitä kiveä liikutettua? Peltikatto vaan ropisi kun oli isänmaata ilmassa melkein kuin Kannaksella kesällä -44. ”Ukko heitti kiviä ja mujjoo” oli kommentoinut tuota luontoäidin spektaakkelia talon nuorimmainen isäntä.

Liekö ollut sama rytinä kun iski navettaan ja vielä lypsyaikaan. Läväytti sen verran kunnolla, ettei ollut edes lehmän hermoista apua. Liekö saaneet kampipäät oikein sähköisen tällin parren ja kytkyjen kautta, mutta polvilleen tippuivat ja somasti lensivät vihreät märehtimismällit vastapäiselle tojax-seinälle. Navetan nurkalta haihtui piikkilankaa ilmaan metrikaupalla ja vasta kauempana alkoi löytyä sinistyneitä piikkilangan pätkiä.

Tuskinpa ukkoset ovat paljonkaan vanhoista ajoista lieventyneet – kuulijat vain ovat harventuneet ja ikääntyessään muuttuneet huonokuuloisemmiksi… Myöhemmistä tälleistä todisteena muistan 80-luvulta pari isoa säleiksi pirstoutunutta kuusta siinä pellon reunassa.

Juohtui nyt vallan ukkosen puolelle tämä tarina, mutta sähköstähän siinäkin on kysymys…

Lisää viesti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s