mehtäpena, 20.9.2007
Kävimme ympäristökeskuksen edustajan kanssa tutustumassa ”leppuukiveen”. Hän oli hyvin kiinnostunut kiven tarinasta.Samoin siitä löytyisikö puita joihin kirkkotietä kulkeneet olisivat jättäneet merkintöjä kuten nimikirjaimia ja päivyksiä.
Itse olen kuullut lähinnä mummoltani että kapulasiltoja ja polkuja pitkin paitsi kuljettiin kirkkoon ja asioille kirkolle, mutta myös kannettiin vainajat kohti kirkkomaata.
Tällöin erikoisesti tarvittiin leppuukiveä koska se oli matala laakea kivi johon arkkukin oli helppo laskea. Tässä on suurinpiirtein kaikki mitä minulla on tietoa. Löytyisköhän tarinapalstan kautta jotain lisää tähän kovin pelkistettyyn tarinaan.
Esim. koska tietä on viimeksi käytetty tämmöisiin tarkoituksiin? Ketä nuo kirkkomatkaajat, saattoväki, tai viimeiset saatettavat lienevät olleet? Syötiinkö kivellä eväitä vai vaan istahdettiin? Kauanko matka kokonaisuudessaan kesti? Vaihdettiinko esim kantajia välillä? Veisattiinko esim virsiä niinkuin saattoväki monesti teki jn. ed?
Pienetkin höysteet tarinaan olisivat tarpeen sillä saattaahan olla että tuo käynti poikii jonkinlaisen muistolaatan tai muun operaation leppuukiven säilyttämiseksi tuleville sukupolville.
Pistäkäähän ”tutkijat” vähän asiaa eteenpäin.