Hulukkosen persoonallisuustuntemus jatkuu!

Olavi Hulkkonen, 9.11.2007

Longin Jussi oli pieni ja hiljanen mies. En edes muista missä hänen tukikohta oli enkä juuri muutakaan hänestä. Toivon että kerrotte hänestä lisää.

Reinikais Hanssun tunsin kohtuullisen hyvin. Hanssu oli reissumies viimeisen päälle. Hänestä kertoi juttuja isänikin. Hanssu oli nähdäkseni vuoden vanhempi kuin isäni. Perustan väitteeni siihen että Hanssu oli isäni kanssa ollut samanaikaisesti kutsunnoissa ja nähtävästi toisen kerran, koskapa lääkäri oli kysynyt, että mikä Reinikaista nyt vaivaa. Siihen Hanssu oli vastannut että kohtuvika. Hanssulle oli tuomio oli ollut yksiseittenen. Lääkäri oli huutanut että hyväksytään!

Hanssuhan kävi usein Rasilassa. Reino ja Voitto pelkäsi että kun Hanssu tulee, niin se on joko ruokaa tai rahaa vailla. Voitto kertoi mulle erään Hanssun tulon. Hanssu tuli aika huonossa kunnossa ja kertoi että nyt on Hanssun asiat huonosti. Siihen Reino ja Voitto oli sanonu että ei me pysty sinua auttamaan. Hanssu oli sanonut etten minä tullu teiltä apua hakemaan vaan tulin rahhaa hakemaan. Siihen Voitto oli sanonut ettei meillä ole rahaa. Hanssu oli rauhottanut Voittoa että eä hättäile, kyllä Hanssulla rahaa on. Oli repäissyt sisäoven vuorilaudan irti, ja silloin oli lentänyt seteleitä ympäri lattioita. Luultavasti oli Hanssu rahat piilottanu edellisellä reissullaan.

Hanssulla oli minun mielestäni hauskoja ja hävittömiä juttuja joita kertoi Rasilassa käydessään. Muistan niitä joitain mutta en uskalla niitä näin julkisesti kertoa. Pelkään että Alli-rouva pahoinpitelee minut!

Kerran Hanssu tuli Rasilaan. Olimme siellä Voiton lisäksi Heinäahon Lassin kanssa. Hanssu antoi minulle ja Lassille 50 penniä ja sanoi että mänkää onkimaan Kolokusta särkiä ja helevetin äkkiä, Hanssulla on näläkä. No me Lassin kanssa sotkettiin polkupyörillä Kolokunjokisuuhun tammelle josta sai helposti ongella särkiä ja äkkiä. Tuotiin saalis Rasilaan jossa siivottiin saalis Hanssun kaverina. Kaloja siivoamaan lähtiessä Hanssu sanoi Voitolle että pistähän poika hellaan tulet ja pannu kuumenemaan. Niin Hanssu paistoi säret ja kertoi juttujaan mitä reissuilla oli tapahtunu. Hanssua voi mielestäni luonnehtia ns. lentojätkäksi. Kertokaa lisää näistä muista henkilöistä jotka niistä paremmin muistaa tai tietää.

Heikun keikun.

Alli, 9.11.2007

Olipa Olavilla tällä kertaa kohtuullisen siistit jutut. Jatka vaan samaan malliin niin hyvä tulee.

PS. Selvyyden vuoksi kerrottakoon ulkopuolisille, että kerran ruokapöydässä Olavi erehtyi puhumaan hävittömiä ja siitä suivaantuneena läppäisin häntä kärpäslätkällä – ei sen pahemmasta pahoinpitelystä ollut kuitenkaan kyse!

mehtäpena, 16.11.2007

Longin Jussin opin tuntemaan lapsena ja poikasena hyvin. Hän asusteli paljon meillä Lehtolassa. Käsitykseni mukaan hänellä ei ollut minkäänlaista vuokrasopimusta, mutta kun hän tuli matkoiltaan Kolkulle hän ilman senkummempia ilmoittamatta tuli meille. Jussilla oli oma patja huopa ja tyyny valmiina. Patjan täytteenä oli ruisolkia. Yleensä oljet laitettiin patjan sisälle pituusssuuntaan mutta Lonki leikkasi rukiinoljet tarkasti patjan leveyssuunnan levyisiksi ja täytti näillä patjan huolellisesti. Tähän oli selvä syy. Näin patjan voi kääriä aika tiukalle pienelle rullalle. Tyyny oli rullan sisällä ja huopa samoin rullalle käännettynä ulommaisena. Rulla sidottiin hamppuköyden pätkällä kiini. Erittäin kätevä pakkaus jota Jussi säilytti vintillä josta hän sen sitten vain hakiillalla ja levitti tuvan lattialle.

Lonki Jussi saattoi asustella meillä viikkoja, jopa kuukausia. Sitten hän yhtenä päivänä vain häipyi jonnekin mutta palasi vuorenvarmasti takaisin muutaman viikon päästä. Ainakaan me lapset emme tienneet missä hän nuo ajat miilusti.

Jussi tykkäsi lapsista ja viihtyi heidän kanssaan. Hän opetti meille monia taitoja mm ajamaan polkupyörällä, marjastamaan ja tekemään monia muita askareita. Että minusta on tullut näinkin innokas marjamies on paljolti Jussin ansiota.

Jussi viljeli kessua saunan takana ja kuivatti sitä vintillä. Kessun lehtien leikkaaminen ja sätkien pyörittäminen oikein sätkäkoneella oli hyvin huolellista ja tarkkaa työtä jota seurasimme mielenkiinnolla.

Jussi oli avulias. Hän huolehti useimmiten maidon separoinnista ja lämmitti uunia ja keitti velliä koko väelle. Minulla ei ole havaintoa että hän olisi maksanut liioin minkäänlaista korvausta asumisestaan ja ruuistaan sillä hän söi aina yhtä aikaa talonpöydässä. Ehkäpä hän itse arveli maksavansa sen työnä sillä hän kyllä joskus osallistui heinä tai elonkorjuuseen mutta ei raskaampiin maatalous ja metsätöihin. Hänellä oli itsellään kyllä kuiva muona mikä tarkoitti näkkileipää, voita, ja läskiä. Jussilla oli vtsakatari mutta hänen käsityksensä mukaan läski minkä paksumpisilavainen oli sen parempi lääke vatsalle. Jussi oli tunnetusti nuuka mutta hänellä arveltiin kyllä olevan rahaa enemmän kuin monella tuohon aikaan. Uittohistoriaa kerätessäni eräs haastateltava kertoi että Jussi ollessaan tammella \”lauttavahtina\” keitti koko viikon samoista poroista kahvia. Muistikuvani mukaan hän keitti kyllä poroista vain \”sumppia\” johon sitteen toisessa vaiheessa lisättiin hyppysellinen uuttakin kahvia.

En tullut koskaan tietämään mistä Lonki Jussi oli kotoisin ja mikä oli johtanut hänet Kolkulle ja Lehtolaan asumaan. Mutta hauska mies hän oli jonka seurassa minäkin viihdyin niin hyvin että kun hän sitten oli noilla lomillaan, jotenkin kaipasin häntä ja odotin milloinkahan Lonki Jussin askelet taas porstuvasta kuuluvat.

Long John, 20.11.2007

Lienenekö edes nähnyt Longin/Långin Jussia, mutta kuulemani mukaan oli kulkumies, joka majaili ainakin Lehtolassa, Suurensuonmäessä ja Tikkasella. Ja naapurustossakin saattoi olla vaikkapa teurastushommissa kaverina. Ja tammen vahtina jokisuussa.

Lie ollut Suurensuonmäessä vielä 60-luvulla. Tuulan kertomana muistan, kun Suurensuonmäen isossa tuvassa oli illan hämyssä usein lepakoita tutkaohjauksella lennellyt niin olipa kerran Longin Jussi sulkapallomailalla saanut yhden ilmasta napattua ja olivat sitä kummastusta sitten päässeet lähemmin tutkimaan.

Ja Jukalta muistuu se vitjajuttu helteiseltä Kolkkujoelta, mutta sitä ei nyt tähän uskalla Alli-sensuurin takia kirjoittaa, eikä Jukan kertomaksi edes väittää…

Myöhemmin taisi Jussi asustella Kumpumäellä omassa mökissään. Ja viimeiset ajat 1980-luvulla Muikunlahdessa vanhainkodissa. Taisipa vielä sielläkin puolisalaa poltella holkkitupakkaa kun hoitajilta silmä vältti. Eikä tainnut oikein muutenkaan viihtyä turhan kliinisissä laitosolosuhteissa. Niinpä kun Tikkalan Anna-mummua käytiin Muikunlahdessa katsomassa, niin poislähtiessä Jussi oli usein lyöttäytymässä mukaan karkulaiseksi.

short, 20.11.2007

Longin Jussin mökkihän oli oikealla puolella Keiteleentietä kilometrin pari Keiteleelle päin, onkohan enää mitään jäljellä. Lapsena etsittiin korttimiehiltä, joihin Jussikin kuului, pudonneita kolikoita sen kuusen juurelta Kumpumäestä.

Liekö ollut samoja Långia kuin se vankilanjohtaja?(;

Lisää viesti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s