Maalla vai kaupungissa mukavampaa

mehtäpena, 11.11.2008

Tellun viestien pohjalta yritän viritellä laajempaa tarinaa tästä mielenkiintoisesta aiheesta. Katson nimittäin olevani ainakin tv. juontajaa parempi asiantuntija sillä molemmista on paljon kokemusta. Kävin ensimmäisen kerran kaupungisssa (Kuopiossa) ollessani 18 vuotias. Se tuntui järkyttävältä paikalta. Päätä särki ja olin kipeä päästessäni kotiin ja luulen vannoneeni että tämä oli ensimmäinen ja viimeinen kerta kun tämä poika kaupunkiin astuu. Toisin kuitenkin kävi. Muutin Hämeenlinnaan 25 vuotiaana vähän pelonsekaisin tuntein. Mutta kas kummaa, aloin viihtymään siellä ihan erikoisen hyvin. Kaipa yksi tekijä viihtymiseen oli elämänkumppanin löytyminen. Mukana tuli laaja suku ja suuri ystäväpiiri. Kolkun kylä rupesi tuntumaan kaukaiselta, tylsältä tapahtumaköyhältä paikalta ja siihen enää hdisti vain että siellä asuivat vanhempani. Voin sanoa että kyllä keskikokoinen maaseutukaupunki on todella viihtyisä ja hyvä paikka elää. Tuli kokeiltua muitakin kaupunkeja Kotka 5 vuotta Kuopio 3½ vuotta ja Jyväskylä vuodesta 1983, eikö se ole 25 vuotta sekin. Mainioita paikkoja asua.

Eläkeiän häämöttäessä ajatukseen tuli että miten sitä viihtyisi tuolla Kolkulta. Sanon suoraan että vielä viisi vuotta sitten ajatus, kun vaimo sitä väläytteli, tuntui minusta ihan mahdottomalta. Pikkuhiljaa olen kuitenkin taas ruvennut kotiutumaan Kolkulle. Onhan siellä kyllä vähän liian hiljaista ja rauhallista mutta siitäkin on oppinut tykkäämään. Pian muutamme kotipitäjään takaisin. Tosin Viitasaari onkin nyt kaupunki ja varsinainen koti (20koti elämässäni) tulee olemaan komeasti kaupungin keskustassa Viestinmäellä. Noissa maisemissa sitä tuli nuoruuden vuosina paljon trampattua.

Väitän että siellä on hyvä olla missä tuntee kuuluvansa johonkin joukkoon. Jotkut sanovat etteivät voi asua kerrostalossa. Se on mielestäni pötypuhetta. Kerrostaloon tietysti voi kuolla ilman että kukaan kyselee perään jos on erakoitunut. Äitini nautti suuresti päästessään yli 70 asumaan kerrankin ihan omaan asuntoon. Hänelle ehti tulla muutamassa vuodessa paljon ystäviä samasta talosta ja hän iloitsi tuosta ajasta silminnähden.

Embusken ohjelmassa kiinnitin huomiota erääseen lauseeseen. Hän väitti että maalla vastustetaan muutosta viimeiseen saakka. Asiat pitäisi pystyä säilyttämään samalla tolalla kun ne olivat syntyessä. Tämä saattaa olla aika terävä huomio eikä maalaisten joihin itsenikin luen kannata tällä asenteella ylpeillä. Täällä kaupungissa revitään vanhaa ja rakennetaan uutta, komeata, ja kallista. Joka viikko (ainakin melkein) muuttavat liikennejärjestelyjä niin että ei sinne mielellään lähde auton kanssa sorkkimaan. Niin että molempi parempi arvelee mehtäpena.

Sanna Cork, 11.12.2008

Juu, kaupungeissa on asuttu. Kummassa on yksinäisempää? Pena sanoi\” kerrostaloon voi kuolla ilman, että kukaan kyselee perään\” Kuinkas moni teistä kyselisi perään jos vaikka minä, muualta muuttanut, keikahtaisin hevosen selästä ja makaisin tuolla hangessa vaikkapa ihan kuolleena? Todennäköisesti vasta ehkä lehdestä lukisitte vai mitä? Jorma ehkä ihmettelisi kun en ole pyytänyt heiniä kärräämään pitkään aikaan… Kyllä täällä maallakin voi erakoitua, ehkä helpommin. Kerrostalossa tuntuu naapurit tietävän milloin jotain vialla. 91-vuotias mummoni asuu kerrostalossa ja hänellä tuntuu sosiaalielämää riittävän. On ruokapalvelu ja kotisairaanhoito, sukulaiset käyvät muutaman päivän välein. jne 😉

Laskin kerran pimeänä iltana, kun pihat olivat peilijäässä ja luistelin Rasilan päätyyn hevosia hoitamaan, että jos aamulla satutan itseni, niin kuinka kauan menee ennenkuin joku huomaa. Päädyin tulokseen, että erittäin todennäköisesti myöhempään iltaan, jolloin Sinikka rupeaisi ihmettelemään, että milloin tytöt haetaan…. tai jopa seuraavaan päivään pahimmassa tapauksessa, jos tytöt mummolassa. Aika säälittävää ajatella tämmöisiä, eikö? Päätin pukea reilusti päälle aina kylmällä säällä etten ainakaan niin nopeasti paleltuisi, jos näin kävisi. Kohta se kevät taas tulee, talven selkäkin jo pian kääntyy.

Eläinaktivisti, 12.12.2008

Kotieläimet on kyllä mukavia. Ja reippaat lapsukaiset myös. Jos ei aina vanhempiaan kohtaan niin vieraita kohtaan ainakin. Edellytyksiä leppoisiin ja mukaviin naapurivierailuihin siis näyttäisi olevan yllin kyllin.

Mutta sen olen huomannut, että isokokoinen agressiivisesti räyhäävä koira toimii tehokkaana vieraskarkottimena. Ja kaksi koiraa toimii vieläkin varmemmin.

Sanna Cork, 12.12.2008

Niin, koiran tehtävä on ainakin meillä vahtia. Tarhassa sitä tekevät enemmän ja luonnollisesti jos sattuvat olemaan irti vieraan tullessa, tai sisällä, niin toki haukkuvat aluksi. Ovikelloa kun meillä ei muuta ole. Ja jos pelottaa, niin aina voiSOITTAA ETUKÄTEEN ja pyytää, että koirat laitetaan muualle. En ole kyllä kuullut muiden meillä käyneiden sanoneen, että Konsta ja Stara olisivat aggressiivisia. Haukkuvat kyllä tarhassa. Taidat muistaa ne meidän ekat koirat, joista toinen oli alunperin ennen meille tuloa ollut väärinkäsitelty ja näin ollen arvaamaton. Ne molemmat ovat jo kuopassa. Toinen kuoli 2v sitten keväällä ja toinen 1,5 vuotta sitten kesällä. Ja oikeat eläinaktivistit pärjäävät eläimen, kuin eläimen kanssa. Ja elä huoli, muutkin eläimet ovat meillä vähentymään päin viivästyneiden rakennus- ja aitaustöiden johdosta.

Lehtolainen, 20.12.2008

Varmaan erakoituminen on yhtä helppoa sekä maalla että kaupungissa. En tiedä sitten olisiko kaupungissa sittenkin helpompi ja jotenki turvallisempi elää erakkona. Kun tietää että kuitenkin muutaman kymmenen metrin läheisyydellä muitakin elollisia olioita on. Mutta kaikkeen tottuu. Muistan hyvin kun itse harjoittelin tätä Lehtolassa asumista. Täytyy sanoa että jotenkin vähän ahdisti etten sanoisi pelotti täyspimeänä myrskyisenä syysyönä kun valoja ei näkynyt mistään ja sähkötkin meni poikki.

Tämä Kolkun asemakaava pitäisi panna uusiksi. Muuttaa kaikki talot tähän keskikylälle Hiekkapuron ja Lehtolan väliseen maastoon. Kyllä ne siihen hyvin mahtuisi mutta olisi tiiviimpi kyläyhteisö. Vierailin syksyllä kyläraadin mukana Joutsan Rutalahden kylällä joka voitti tänä vuonna Keski-Suomen Kylätittelin. Siellä kaikki talot on rakennettu kylänraitille mukavan näköiseen ryhmään jossa naapuriin on hyvä kuulo ja näköyhteys. Vaikutti viihtyisältä. Että sieltä vaan siirrätte Kekkosen ja Heinäaho-Rasilan tuohon Lehtolaa vastapäätä. Ja sitten Sammalismäki ja Uudismäki siirrettäisiin tuohon Jounin pajaa vastapäätä. Johan muuttuisi kylän ilme.

Lisää viesti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s