Kolkun Ruusuilla ensikonsertti isänpäiväjuhlassa

Jukka Paananen, 8.11.2009

Viime keväänä Kolkun kylän miesväki yllätti kylän naiset iloisella äitienpäiväjuhlalla. Nyt isänpäivänä oli sitten naisväen vuoro räväyttää. Kylätalon saliin oli katettu juhlakahvit täytekakkuineen ja salin taululla oli iloinen isänpäiväonnittelu.

Juhla alkoi Kekkosen Sonjan lämpimillä tervehdyssanoilla.

”Arvoisat kyläläiset, ennen kaikkea isät! Tervetuloa Kolkun kylän isänpäiväjuhlaan. Päätimme kylän naisten kesken järjestää pienen isänpäiväjuhlan pvy:n kokouksen yhteyteen. On aika juhlistaa isyyttä ja miehisyyttä. Sitä sitkeyttä, päättäväisyyttä ja hartiavoimaa, joiden ansiosta tämänkin kylätalon uudistunut ulkomuoto on.

Mielestäni täällä maalla, ”Kolkun korvessa”, on onnistuttu säilyttämään isyydessä ja miehisyydessä jotain perustavanlaatuista, joka nykymaailman kiihtyvässä elämäntahdissa tahtoo muualla unohtua. Elämä on toki täällä työntäyteistä ja raskastakin, mutta perheet puurtavat yhdessä, ja lapset voivat olla läsnä yhtä aikaa molempien vanhempien työssä ja arjessa.

Monelle kaupunkilaislapselle isän työssä käynti on aika abstraktia; isä vain joka aamu häviää salkku kädessä jonnekin. Mutta me täällä tiedämme, mitä meidän isiemme työ on, ja miksi he sitä tekevät. Ja muistan, että pienenäkin saattoi olla varma siitä, että aina isän vähintäänkin muutaman kilometrin säteeltä tarvittaessa löytää; milloin mistäkin metsätöistä tai traktoria rassaamasta. Se on sellaista turvaa ja vakautta, joka on lapsille korvaamattoman arvokasta. Kiitos siitä!”

Tervehdyssanojen jälkeen oli sitten vuorossa ”Kolkun Ruusujen” ensikonsertti. Huumorilla höystetty, mutta koskettava ja kylän isille omistettu laulusikermä sisälsi katkelmia seuraavista lauluista:

”Sä kuulut päivään jokaiseen”
”Mä joka päivä töitä teen”
”Olen suomalainen”
”Sankarit”
”Ystävän laulu”
”Arvon mekin ansaitsemme”
”Jätkän humppa”
”Hopeinen kuu”
”Aja hiljaa isi”
”Kaiken takana on nainen”
”Hilima ja Onni”


”Korkealla kunnahalla hongat huminoi.
Kirves paukkaa, puuta haukkaa, konesaha soi.
Martti siellä, päänsä hiellä leivän saada voi,
mut huilatessaan unelmoi:
Hoi, hoi sä Martin oma kulta,
oijoi, sun lempesi on tulta.
Voi, voi, jos suukon saan mä sulta,
aijai, se kuumeen mieheen loi”

Esityksen lopuksi naiset hakivat herrasmiehensä valssin pyörteisiin laulun ”Minä rakastan sua” saattelemana.

Konsertin jälkeen nautittiin sitten isänpäiväkahvit ja konjakit!

Kiitos ”Kolkun Ruusuille” ja kaikille juhliin osallistuneille!

Riikka Nerg, 9.11.2009

Kiitos Sonjalle hienoista sanoista ja edustuksesta meidän puolesta jotka paikalle eivät päässeet, itse en päässyt yövuorojen takia. Usein, ehkä jopa korostuneesti työstäni johtuen, tunnen suurta kiitollisuutta ja onnea omasta isästäni sekä muista kylän miehistä ja naisista jotka ovat tämänkin räkänokan kasvua seuranneet ja vaikuttaneet tavalla taikka toisella. Isänpäivää juhlitaan kerran vuodessa, mutta oikeasti olette tärkeitä jokapäivä.

Sonja Kekkonen, 22.11.2009

Kiitos Riikalle kiitoksesta! Ja kiitos kaikille läsnäolleille. Isänpäiväjuhla oli oikein ihanan lämminhenkinen! Juuri sellainen, kuin Kolkun kylällä kuuluu ollakin.

Lisää viesti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s