Pikkujoulujuhlassa oli tunnelmaa

Jukka Paananen, 16.12.2009

Kylän pikkujoulua vietimme tänä vuonna vaihteeksi Mehtä-Lehtolassa. Maisema oli jo mukavan talvinen, kun pakkaslumi oli peittänyt maan ja kuurannut puut. Ulkotulet tervehtivät lämpimästi juhliin tulijoita. Mehtä-Lehtolan sali täyttyi iloisesta puheensorinasta, paikalle oli saapunut kolmisenkymmentä kyläläistä.

Tuhdit tonttumuorit olivat keittäneet isolla padalla joulupuuroa ja soppaa.

Illan juontajana toiminut Peipon Jari toivotti juhlaväen tervetulleeksi.

Itsenäisyyspäivää ja talvisodan 70-vuotispäivää muistaen Hukkanan Aapo, Leskisen Niilo ja Kekkosen Jorma esittivät juhlan aluksi Veteraanin Iltahuudon.

Ennen puuronsyöntiä piti puuropuheen Lehtolan Paula. Paula muisteli lennokkaaseen tyyliinsä lapsuusajan jouluvalmisteluja ja jouluja. Ennen vanhaan ei joulun alla ihmisillä ollut samanlaista kiirettä ja stressiä kuin nykyään, vaikkei ollut apuna nykyajan tehokkaita vekottimia. Jotenkin tuntuu, että entisajan joulun tunnelma oli silti paljon aidompi ja juhlavampi kuin nykyään. Erityisesti Paulan muistoihin olivat jääneet joulukirkkokyydit hevosella.

Puuro ja soppa maistuivat.

Puuronsyönnin jälkeen seurasi pikkujoulujen kohokohta: Ruusujen ja Mullikuoron joululaulukisa BumtsiBum-tyyliin. Mittelöä saapui vauhdikkaasti steppaillen vetämään itse ”Pentti Puuströmmi”. Pentti pyysi yleisön joukosta avustajakseen Rikka Tammelan.

Kisa oli tasaväkinen ja ennen kaikkea hauska. Pentti jakoi tuomarina pisteitä tietenkin oikean laulun arvaamisesta, mutta lisäpisteitä ropisi myös nuotinvierestä laulamisesta tai tanssimisesta. Kun oikea joululaulu oli selvinnyt, se laulettiin porukalla. Kunkin laulun jälkeen Pentti esitti joukkueille lisäkysymyksiä myös kappaleiden sanoittajista ja säveltäjistä – ja taas ropisi pisteitä tai sitten ei.

Jouluyö-juhlayö- laulun jälkeen Pentti tivasi Mullikuorolta, että onko kuorolla tarkempaa tietoa laulun suomentaneesta Gustav Oskar Schönemanista? Tähän heitti Nergin Martti, että ”Eipä sitä ainakaan tuolla raivuulla oo näkyny”. Ei tullut pisteitä.

Kilpailu päättyi niukasti rinnan mitalla Ruusujen voittoon. Mullikuoro tosin harkitsee yhä protestin tekemistä muutamista tuomarin tulkinnoista.

Kuorokisan jälkeen hiljennyimme kuuntelemaan Kekkosen Tuulan esittämän Joulurunon. Jouluruno oli peräisin Maaseudun Tulevaisuuden joululiitteestä vuosien takaa.

Seuraavaksi Sonja Andersin esitti herkästi ja koskettavasti laulun ”Varpunen jouluaamuna”.

Ohjelman lopuksi joimme tonttumuorien tarjoamat torttukahvit. Kahvinjuonnin lomassa Aapo, Niilo ja Jorma musisoivat mm. Kolimajärven valssin.

Illan päätteeksi tontut löysivät kuusen alta vielä hauskan pikkupaketin itsekullekin.

Lämmin kiitos tonttumuoreille makoisasta puurosta, sopasta ja torttukahveista! Samoin kiitokset ohjelman esittäjille ja kaikille mukana olleille!

Mukavaa joulun alusaikaa!

Lisää viesti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s